naar Homepagina   brandpunten het erfgoed virtueel bezoek de projecten bezoek het seminarie het archief
     
  schilderijen
kerkgevel met wapenschild

 

 

Kerkgevel met wapenschild

De sobere barokgevel van de geklasseerde augustijnenkerk uit 1725 in hardsteen en rode en gele baksteen is zonder twijfel het herkenningspunt van het Klein Seminarie in de Roeselaarse Zuidstraat. De beelden, gemaakt door Karel Dupon, werden pas rond 1885 in de nissen geplaatst: centraal zien we Onze-Lieve-Vrouw-van-Troost (patrones van de kerk), links de heilige Augustinus en rechts de heilige Aloysius van Gonzaga (schutspatroon van de studerende jeugd). In de windwijzer op het torentje is tevens het met pijlen doorboorde hart, symbool van de heilige Augustinus, geïntegreerd.

Het meest in het oog springende element van de gevel is ongetwijfeld het veelkleurige wapenschild uit 1749. Het wapenschild is van Johann Wilhelm von Pfalz-Neuburg (1658-1716), ), neef van Wolfgang Wilhelm (1578-1653), heer van Roeselare en Wijnendale. Wolfgang Wilhelm droeg het voormalige hospitaal over aan de paters augustijnen die er in 1641 een Latijnse school openden. Het wapenschild werd in 1749 in de gevel van de augustijnenkerk geplaatst. Het bestaat uit verscheidene heraldische symbolen die de bezittingen van Johann Wilhelm von Pfalz-Neuburg voorstellen.
   
kerkgevel met wapenschild blauwvoetmonument chambrettezaal pandbibliotheek glasraam van Augustinus crypte en sluitsteen bisschoppelijke insignes Heilig Hart beeld
  architecturale elementen
  religieuze voorwerpen
  schoolleven
  boeken
  dichters, denkers en durvers
shop met publicaties over het seminarie
downloadzone
contacteer ons