naar Homepagina   brandpunten het erfgoed virtueel bezoek de projecten bezoek het seminarie het archief
     
  schilderijen
Publius Virgilius Maro. Bucolica, Georgica et Aeneïs

 

 

Publius Virgilius Maro. Bucolica, Georgica et Aeneïs.
Parisiis, In aedibus Palatinis, M.DCC.XCVIII, REIP. VI
Excudebam Petrus Didot, natu major.

Vooraan in deze foliant met de drie grote werken van de klassieke Latijnse dichter Vergilius staat geschreven: Bibliothecae Min. Sem. Roll. dono dedit Alb. Baro de Montblanc, Aug. 1848, ‘Baron Albéric de Montblanc schonk dit boek aan het Klein Seminarie van Roeselare in augustus 1848’. Dit topstuk van boekdrukkunst, genummerd 227/250, behoort tot een ruimere reeks schenkingen van de baron en parlementariër uit Ingelmunster die een belangrijke beschermer en mecenas van de school was.
In 1798 presenteerde de Parijse drukker Pierre Didot op de tentoonstelling van industrieproducten deze Vergilius-editie, waarvan de letters ontworpen waren door zijn broer Firmin. Beiden waren bij de twaalf exposanten die de gouden medaille ontvingen. Om in de persoon van Didot de drukkunst te eren liet de regering zijn persen overbrengen naar het Louvre, het vroegere koninklijk paleis. Daar kwamen de prestigieuze ‘éditions du Louvre’ tot stand. De Vergilius-editie met 15 gravures van François Gérard en Anne-Louis Girodet opende de rij.

   
Publius Virgilius Maro. Bucolica, Georgica et Aeneïs. ANTONIUS SUCQUET, Den wech des Eeuwich levens. MAPHAEI S.<ANCTAE> R.<OMANAE> E.<CCLESIAE> CARD.<INALIS> BARBERINI NVNC VRBANI PP. VIII. Poemata. Johann Hermann KNOOP, Over vruchten en gewassen. Typus Mundi. Joannes Cnobbaert   lees meer over de historische bibliotheek
  architecturale elementen
  religieuze voorwerpen
  schoolleven
  boeken
  dichters, denkers en durvers
shop met publicaties over het seminarie
downloadzone
contacteer ons