naar Homepagina   brandpunten het erfgoed virtueel bezoek de projecten bezoek het seminarie het archief
     
  schilderijen
Omer-Karel De Laey

 

 

Omer-Karel De Laey

Omer-Karel De Laey (Hooglede, 1876) werd van in zijn prille jeugd geplaagd door een broze gezondheid. In 1890 trok hij naar het Klein Seminarie te Roeselare. Daar ontplooide hij zijn literaire talenten, maar kwam ook zijn aanleg voor wetenschappen aan het licht. Aan de universiteit van Leuven werd hij doctor in de rechten en vanaf 1900 was hij medewerker aan Dietsche Warande en Belfort. In 1902 kwam zijn eerste gedichtenbundel Ook verzen uit. Zijn tweede bundel Van te lande verscheen in 1903. Rond die tijd schreef hij zich in aan de Antwerpse balie, maar zijn gezondheid dwong hem definitief terug te keren naar het ouderlijke huis.
In talrijke tijdschriftenartikels liet hij zich kennen als een belezen man, met een klare en vinnige kijk op het sociale en culturele leven in Vlaanderen. Hij wist zijn werk te kruiden met een dosis humor en ironie. De gedichten van De Laey zijn pittig en puntig en vermijden sentimentaliteit en “dichterlijke waas”. Met een rijke woordenschat en in rake zinnen brengt hij kernachtige typeringen van kleine dingen uit het West-Vlaamse landelijke leven.
Ondermijnd door ziekte stierf Omer-Karel De Laey te Hooglede op 16 december 1909, amper 33 jaar oud.

   
Domien Cracco Graaf Félix-Amand de Mûelenaere Pieter-Paul Lefevre Guido Gezelle Hugo Verrriest Edouard De Gryse Constant Lievens Albrecht Rodenbach Edward Vermeulen Omer-Karel De Laey Amaat Vyncke Renaat Van Elslande
  architecturale elementen
  religieuze voorwerpen
  schoolleven
  boeken
  dichters, denkers en durvers
shop met publicaties over het seminarie
downloadzone
contacteer ons
nuttige links