naar Homepagina   brandpunten het erfgoed virtueel bezoek de projecten bezoek het seminarie het archief
     
  schilderijen
Graaf Félix-Amand de Mûelenaere

 

 

Graaf Félix-Amand de Mûelenaere

Graaf Félix-Amand de Mûelenaere (Pittem, 1793) werd ingeschreven als leerling in het Klein Seminarie bij de start van het allereerste schooljaar in 1806. Hij studeerde later rechten, werd advocaat te Brugge en Procureur des Konings.
De Mûelenaere startte zijn loopbaan in 1824 in de Tweede Kamer van de Staten-Generaal der Verenigde Nederlanden. Hij spaarde er zijn kritiek op koning Willem I niet en ijverde voor meer vrijheden voor de Zuidelijke Nederlanden. In 1828 werd hij onder regeringsdruk uit het parlement geweerd. Bij de revolutie van 1830 werd hij lid van het Nationaal Congres en gouverneur van West-Vlaanderen. Hij vertegenwoordigde er de katholiek-unionistische strekking en verdedigde gematigde standpunten. Hij pleitte voor de aanvaarding van het Verdrag der XVIII Artikelen en voor de monarchie. Het legde hem geen windeieren: koning Leopold I belastte hem op 23 juli 1831 met de leiding van de regering en Buitenlandse Zaken. Hij bleef op die post tot 1832. Hij was opnieuw minister van Buitenlandse Zaken van 1834 tot 1836 en in 1841. Na zijn ontslag bleef hij minister zonder portefeuille in de unionistische kabinetten tot 1847. Zijn conflict met de liberalen dwong hem in 1849 ook tot ontslag als gouverneur. Hij bleef volksvertegenwoordiger tot kort voor zijn dood in 1862.
   
Domien Cracco Graaf Félix-Amand de Mûelenaere Pieter-Paul Lefevre Guido Gezelle Hugo Verrriest Edouard De Gryse Constant Lievens Albrecht Rodenbach Edward Vermeulen Omer-Karel De Laey Amaat Vyncke Renaat Van Elslande
  architecturale elementen
  religieuze voorwerpen
  schoolleven
  boeken
  dichters, denkers en durvers
shop met publicaties over het seminarie
downloadzone
contacteer ons
nuttige links