naar Homepagina   brandpunten het erfgoed virtueel bezoek de projecten bezoek het seminarie het archief
     
  schilderijen
Guido Gezelle

 

 

Guido Gezelle

Guido Gezelle (Brugge, 1830) vertrok in oktober 1846 uit zijn geboortestad om zijn humanioraopleiding in het Klein Seminarie van Roeselare af te werken. In 1849-1850 volgde hij er de pas opgerichte filosofieafdeling, die de aanloop was naar de priesterstudies in het Brugse Grootseminarie. Als student was hij een tijdlang portier, omdat hij mocht studeren tegen een erg voordelige financiële regeling en toen al schreef hij enkele gedichten. Gezelle had zijn priesteropleiding nog niet beëindigd toen de president van het Grootseminarie hem op 21 maart 1854 meedeelde dat hij benoemd was tot leraar aan het Klein Seminarie, waar hij de volgende dag zijn eerste les zou geven. Hij was op dat moment nog geen 24 jaar oud en werd er leraar in de Natuurlijke Historie voor de filosofen, leraar in de Koophandel en moderne talen voor de lagere afdeling van het Sint-Michielsinstituut en hulpsurveillant van de Engelse afdeling.
Gezelle bleef tot 1860 in Roeselare en oefende vooral als leraar van de poësis een grote invloed op zijn leerlingen uit. Hij bracht hen de liefde bij voor de eigen volkstaal en zette hen aan tot het schrijven van verzen. Zelf publiceerde hij in die periode het beroemde Kerkhofblommen en Vlaemsche Dichtoefeningen. Bij zijn dood in 1899 werd hij beschouwd als de grootste Nederlandstalige dichter van de 19e eeuw.
   
Domien Cracco Graaf Félix-Amand de Mûelenaere Pieter-Paul Lefevre Guido Gezelle Hugo Verrriest Edouard De Gryse Constant Lievens Albrecht Rodenbach Edward Vermeulen Omer-Karel De Laey Amaat Vyncke Renaat Van Elslande
  architecturale elementen
  religieuze voorwerpen
  schoolleven
  boeken
  dichters, denkers en durvers
shop met publicaties over het seminarie
downloadzone
contacteer ons
nuttige links