naar Homepagina   brandpunten het erfgoed virtueel bezoek de projecten bezoek het seminarie het archief
     
  schilderijen
Edouard De Gryse

 

 

Eduoard De Gryse

Edward De Gryse (Roeselare, 1848) volgde de humaniora aan het Roeselaarse Klein Seminarie en studeerde nadien van 1868 tot 1874 theologie in Brugge en Rome. Na zijn priesterwijding was hij van 1874 tot 1884 leraar wijsbegeerte aan het Klein Seminarie en doceerde hij tot 1889 dogmatiek aan het Grootseminarie. In 1890 werd hij benoemd tot deken van Kortrijk, waar hij in 1903 de Geschied- en Oudheidkundige Kring stichtte.
Als leerling toonde hij zich al actief in de Lettergilde en als leraar was hij betrokken bij de oprichting van de Gilde van Sinte Luitgaarde. Zijn Vlaamsgezindheid ging steeds gepaard met een diepe christelijke sociale overtuiging. In 1881 verscheen zijn meesterwerk Vaderlandsch recht en revolutie, waarin de sociale problematiek centraal stond. Dezelfde ideeën werden pas tien jaar later in de revolutionaire encycliek Rerum Novarum verwoord. Zijn uitgesproken Vlaamsgezindheid en zijn sociale bezorgdheid kostten hem waarschijnlijk tot twee keer toe de Brugse bisschopszetel (in 1894 en 1895).
   
Domien Cracco Graaf Félix-Amand de Mûelenaere Pieter-Paul Lefevre Guido Gezelle Hugo Verrriest Edouard De Gryse Constant Lievens Albrecht Rodenbach Edward Vermeulen Omer-Karel De Laey Amaat Vyncke Renaat Van Elslande
  architecturale elementen
  religieuze voorwerpen
  schoolleven
  boeken
  dichters, denkers en durvers
shop met publicaties over het seminarie
downloadzone
contacteer ons
nuttige links