naar Homepagina   brandpunten het erfgoed virtueel bezoek de projecten bezoek het seminarie het archief
 
     
  schilderijen
     
 

Slechts weinigen hebben een vermoeden van de diversiteit van het erfgoed van het Klein Seminarie Roeselare. Via de zes knoppen aan de linkerkant kunt u alvast even proeven.

De schilderijen zijn vaak het resultaat van schenkingen aan de school, terwijl het rijkelijke kerkelijke verleden van het Klein Seminarie een liturgische schat achterliet. De boeken maken deel uit van een historische collectie van meer dan 10 000 boeken uit de 16e tot begin 20e eeuw.

Het Klein Seminarie was verrassend invloedrijk in de totstandkoming van de Belgische grondwet, in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd en in het ontstaan van de christelijke arbeidersbeweging. In de school waren Guido Gezelle en Hugo Verriest leerling en leraar. Albrecht Rodenbach en Constant Lievens zaten er samen in de klas. Leerlingen en leerkrachten maakten het Klein Seminarie tot wat de school vandaag is. Uit die duizenden dichters, denkers en durvers kozen wij er 12.

Tenslotte kun je ook grasduinen in hun schoolleven en een aantal architecturale elementen verkennen. 200 jaar geschiedenis: wat een leven!

 
     
  architecturale elementen
  religieuze voorwerpen
  schoolleven
  boeken
  dichters, denkers en durvers
shop met publicaties over het seminarie
downloadzone
contacteer ons
nuttige links